Artikkel

– Mmmm…. dette er som å spise sjokolaaaade, utbrøt min venninne da hun skulle hjelpe meg med en smakstest av denne. Og jeg sa at jeg hadde lyst å skrive en tittel som de amerikanske matbloggerne ville gjort det: «Best vegan brownie – EVER!!!»
Vi satt i gresset i solen, delte en stor bolle nicecream og denne kaken, hadde kjøpt en pose pasjonsfrukt på butikken, og visste de ville matche den dekandente, tunge og søte brownien perfekt i all sin lette syrlighet.

Det ER genialt å bruke de sorte bønnene i sjokoladekaker, jeg har gjort det før, også, her og her. (Den største forskjellen er at i denne brownien er det ikke brukt kokosolje, som jo gir en særegen smak.)
Ikke nok med at bønnene allerede er sjokoladefargede i utgangspunktet; De gir en søt, tung og saftig konsistens, og har god bindingsevne.  Dessuten er de blant de sunneste bønnene du kan spise, rike på blant annet antioksidanter, fiber, protein og mineraler. Ingen kan gjette at det skjuler seg bønner her, enten de hater eller elsker dem, de er så milde på smak og drukner helt i vanilje, kakao og andre deilige ting.

Mandelsmøret gir (sunt) fett og deilig smak, linfrøene binder og gir mer saftighet, kokossukkeret gir den nydelige karamellaktige søtsmaken, og den hakkede sjokoladen løfter brownien opp til sånn omtrent høyeste nivå.

BLACK BEAN BROWNIE – THE VERY BEST 😉   – oppskrift
(En liten langpanne – sånn ca 10 x 20 cm, for eksempel)
(Fritt etter Detoxinista.com: Vegan flourless blackbean brownies)

4 dl kokte, sorte bønner ( = to tetrapakker Rema1000 økologiske sorte bønner, hver på 175 gram drenert vekt)
3 ss mandelsmør (Jeg brukte dette, fås på helsekost og hos Iherb)
ca 5 ss rått kakaopulver (Har kraftigere smak enn «vanlig» kakaopulver)
2 ss finmalte linfrø
2 ts vaniljeekstrakt
2,5 dl kokossukker (for eksempel dette)
2 ts saft av sitron
1/2 ts natron
1/4 ts havsalt
80 gram hakket mørk sjokolade (Jeg brukte Vivani, søtet med kokosblomstsukker)

Sett stekeovnen på 180 grader over- og undervarme. Kle en liten langpanne med bakepapir.

1. Skyll bønnene under rennende vann, og mal dem i food processor. Ha i resten av ingrediensene, unntatt sjokoladen, og kjør videre.

2. Når du har fått en klumpfri deig, kan du ha i den hakkede sjokoladen og pulse et par-tre ganger til den er blandet inn, uten at det blir finmalt.

3. Stek midt i ovnen i omtrent en halvtime. Kaken skal være fast på toppen og vil krakelere litt. La den stå i formen til avkjølt, da stivner den og blir lett å skjære stykker.

Server gjerne sammen med noen skjeer pasjonsfrukt eller nicecream eller begge deler.
Den holder seg godt innpakket i omtrent en uke i kjøleskap, og kan fryses.

TIPS:
– Linfrø kan du veldig enkelt finmale selv om du har en blender: Hell i et par deciliter i en blender og kjør noen få sekunder, så er de malt. Oppbevar i kjøleskap i tett forpakning, så harskner de ikke så lett.
– Vi er forskjellige når det gjelder så mangt, også om den ultimate brownien bør inneholde mer kokossukker enn jeg har her, og mindre kakao, eller motsatt, så smak til! Selv om dette var perfekt balanserte smaker for min venninne og meg, som lever veldig «rent» og aldri spiser raffinert sukker lenger, var dommen fra en god venn som gjerne tar seg et helt «alminnelig» kakestykke eller en vanlig sjokolade, at det kunne vært liiiitt mindre kakao og liiiiiit mer sukker i oppskriften.

/!\ error getUserMedia.