Artikkel
Jeg tror det er noen av oss vegetarianere, kanskje ganske mange, som ikke helt har glemt smaken av leverpostei?! Sammen med tykke skiver av syltede rødbeter på mors nybakte grovbrød med knasende sprø skorpe, for min del.
Jeg har tenkt en del på leverpostei i det siste.
Kanskje fordi Facebook-siden Veggispreik en periode har vært preget av hva som best kan erstatte leverpostei smak.
Kanskje fordi jeg har vært sammen med barn i helga som er fryktelig nysgjerrige på hva en veggis spiser og ikke spiser. Og hvorfor. Og som fant frem til innholdsfortegnelsen på en leverposteiboks og ertent leste opp ingredienser som «hodekjøtt av gris» og så videre.
Og jeg har tenkt at jammen var de smarte, de som klarte å få til den gode leverposteismaken. Som ikke minner mye om hva den egentlig er laget av.
Jeg har smaksatt med en del av de samme krydderne i denne oppskriften.
Jeg våknet av at den skulle hete cleverpostei. (Så, ja, det er helt sant, jeg har virkelig tenkt en del på leverpostei i det siste 😉 )
Linser og mandler er hovedingrediensen. Mettende, sunne og proteinrike. Og milde nok i smaken til at masse ulikt tilbehør kan pynte opp smørbrødet, rundstykket eller knekkebrødet med skiver av grønnsaker som syltet rødbet, agurk eller friske tomatskiver.
Eller som middag: Legge et tynt lag sennep, så et raust lag postei oppå en halv aubergin, en søtpotet eller squash og bake den i ovnen. Og servere med salat og en god tomatsaus?
CLEVERPOSTEI – oppskrift
Mengden tilsvarer omtrent fire-fem av de store, runde leverposteiboksene til Stabburet. Frys ned noen porsjoner, så har du et sunt, hjemmelaget pålegg å ty til når trangen skulle melde seg.
2 dl bløtlagte mandler
1 liten løk, grovhakket
5 dl kokte linser, skylt og avrent (samme hvilken type)
1 – 2 pressede hvitløksfedd
1 strøken ss grønnsaksbuljongpulver
3 ss rapsolje (kan utelates for fastere konsistens)
1/2 ts malt pepper
1 ts tørket og malt timian
1 ts tørket og malt merian
1 strøken ts røkt paprikapulver
1/2 strøken ts malt muskatnøtt
1/2 ts malt ingefærpulver
Ha først mandlene i en food processor og mal til jevn konsistens, deretter has resten av ingrediensene i.
Og da er jobben gjort 🙂
Her er et par andre gode pålegg: Rød bønnepostei med persille og Lettlaget omelett av kikertmel